Oet Twente

Na Geldrop had ik de neiging me te verdedigen (tegenover een opponent die zich overigens alleen in mijn eigen gedachten bevindt) voor het feit dat ik daar voor een redelijke tijd gegaan was, terwijl je daar toch eigenlijk vooral voor de gezelligheid en de mooie omgeving ‘hoort’ te lopen. Vandaag ben ik weer helemaal om en zou ik bijna het standpunt willen verdedigen dat je nooit voor een tijd zou moeten lopen, maar altijd voor de mooi en voor de gezelligheid, en dus voor het grote genieten.

Bijna, niet helemaal.

Mooi, gezellig en genieten wás het daar in Twente, vandaag. In mijn agenda staat al een poosje de datum van 13 december geblokt om in Nijverdal de verjaardagen van mijn ouders te vieren, als op Ultraned een berichtje verschijnt dat op 14 december een nieuwe natuurloop wordt gelopen in Twente, de Twentse Ven’nloop. Kijk aan, dat treft. Het is een groepsloop, een concept dat me aanspreekt. De loop is 45 kilometer lang, een afstand die me eveneens aanspreekt – tot ik het loopje bijschrijf op mijn lijstje, en me realiseer dat het precies valt tussen de 42 in Geldrop op 30 november en de zes uur in Heerde op 27 december. ‘Moet kunnen,’ hoor ik menig ultraloper denken, maar na twee jaar onder begeleiding van Henny te hebben gelopen, heb ik sommige van zijn opvattingen min of meer geïnternaliseerd, en ik kan – met moeite, maar ik kan het – bedenken dat dat waarschijnlijk niet zo slim is om te doen…

Maar er is ook de mogelijkheid om een van de twee (verschillende) ronden mee te lopen en lopen moet ik toch, dus waarom zal ik dat dan niet in een van de mooiste gebieden van Nederland doen? Ik schrijf me in voor de eerste ronde, van 22 kilometer, en kijk daarna pas hoe lang Buurse eigenlijk rijden is vanaf Nijverdal. Hmm, 42 minuten, dat is iets minder naast de deur dan ik had verwacht, maar terugkrabbelen gaan we niet doen, besluit ik.

De auto parkeer ik naast de weg aansluitend aan een rij andere auto’s. De rust van het bos verwelkomt me. Pijlen en een paar vrijwilligers wijzen me naar het ‘Kamphuis,’ dat deel uitmaakt van De Meene, het kampeerterrein dat deze accommodatie ter beschikking heeft gesteld aan de organisatie van de Ven’nloop. Alles van hout, beetje Staatsbosbeheer-sfeertje, of Nivon-achtig. Ik voel me hier wel thuis – misschien moet ik hier ook maar eens met de tent naartoe. Ik meld me (en betaal het inschrijfgeld, dat volledig naar het goede doel gaat) en men veronderstelt dat ik wel erg vroeg van huis moet zijn vertrokken. Dat valt wel mee. Waarschijnlijk ben ik de verst-weg-deelnemer vandaag, ik hoor veel mensen spreken met een Twentse tongval. Ook hoor ik wat vertrouwde klanken uut Grun’n trouwens – er zijn vier lopers uit Winschoten aan komen rijden. Dat snap ik wel, dat zij ook weleens iets anders willen lopen dan die eeuwige rondjes van 10 kilometer van de RUN.

Tot mijn verbazing zie ik niemand die ik ken. Dat is lang geleden, dat ik aan een loopje meedeed waar ik echt helemaal niemand kende. Even het bekende ongemak: hoe gedraag ik me, blijf ik alleen staan, vindt men dat raar of zielig, en maakt dat iets uit als men dat vindt? Hoe vind ik het zelf eigenlijk? Op zich wel prima eigenlijk, maar toch ook wat ongemakkelijk doordat ik me bezighoud met hoe anderen het vinden. Dus. Dan ontstaat er contact met de twee vrouwen uit Winschoten, en zij geven me een hand en stellen zich voor – kijk Jacolien, zo doe je dat. O ja, dat is ook zo. Er was koffie/thee met cake aangekondigd, maar wat schetst mijn verbazing als ik zie dat de cake niet van die supermarktcake uit een plastic condoom is, maar overduidelijk zelfgebakken. Ik ben onder de indruk, wat een aardige en betrokken mensen zijn dit.

Wat foto’s voor vertrek, natuurlijk. Zo gaat dat bij dit soort loopjes. Na vertrek van de eerste groep verplicht een paar minuten wachten voordat wij mogen. Heerlijk. Vanmorgen voelde ik me nog belabberd, maar mijn hoop dat dat over zou zijn zodra ik zou lopen, wordt bewaarheid. Ik loop in het begin op met een van de voorlopers. Hij waarschuwt me voor een stukje saai langs de weg straks, dat viel in het parcours niet te voorkomen, zegt hij. Ik bereid me voor op een stuk langs een provinciale weg. Als we een poosje later inderdaad het asfalt oplopen, zegt hij dat hij dit bedoelde. We lopen een klein stukje over een heel smal, rustig en landelijk weggetje; oké, we moeten een keer aan de kant voor een auto, maar als je dit al saai vindt, dan ben je echt een lucky bastard!

Nou ja, om een lang verhaal kort te maken – of: ‘lang verhaal kort’ zoals men tegenwoordig het gezegde meteen in de praktijk brengt – de omgeving is prachtig, met inderdaad veel vennen, een grotendeels onverharde route, smalle paadjes, bruggetjes, bos, heide, riet, blubber, plassen, boomwortels, schotse hooglanders. De verzorging is top, met in 22 kilometer twee posten met water, thee, fruit, chocola en ontbijtkoek en op de tweede post nog cola ook. Heerlijk om zo helemaal zonder flesjes of rugzak te lopen. Het gezelschap is ook top. Het zal ook met mijn bui te maken hebben, ik ben niet altijd zo praterig, maar vandaag heb ik het erg naar mijn zin en vind ik het heerlijk om met mijn medelopers te kletsen. Er ontstaat een nog best serieus gesprek ook. Het is moeilijk me voor te stellen dat ik deze mensen voor vandaag nog nooit gezien had.

Ik vind het zo leuk, dat ik het wel even lastig vind om na een ronde te stoppen, maar soms kan ik ook best verstandig zijn. Vandaag bijvoorbeeld. Ik profiteer van een heerlijke warme douche in een schone ruimte, en daarna waag ik mij aan de beloofde soep. Oké, die is niet helemaal zo vegetarisch als voor mij eigenlijk zou moeten, maar als ik de stukjes vlees er nou uit vis? Dan mag het van mijzelf. Ook weer zelfgemaakt door een lid van de loopvereniging natuurlijk. Ik zie en proef veel verse groenten en kruiden.

Ik vind het ook zo leuk, dat ik dus even geneigd ben te denken dat ik alleen nog maar dit soort loopjes wil doen. Maar ik weet dat dat niet zo werkt. André Boom, een mij sympathieke hardloopblogger, schreef er een poosje geleden iets over. Weliswaar zet hij het meedoen aan wedstrijden af tegen de eenzame trainingen in alle vrijheid, en niet tegen zo’n gezelligheidsgenotsloopje als ik vandaag mocht meemaken, maar het punt waar het om gaat, is mijns inziens hetzelfde:

“Als ik met zo’n zelf-georganiseerde training bezig ben vraag ik me wel eens af waarom het toch nodig is om dure buitenlandse reizen te maken of hoge inschrijfgelden te bepalen voor georganiseerde lopen. Dit is toch mooi en bevredigend genoeg? En vrijer kun je niet zijn. Klopt. Het is lopen pur sang. En omdat je het helemaal alleen moet doen is het een zwaardere onderneming dan wanneer je eenzelfde parcours collectief en onder de beschermende vleugels van een organisatie doet. Een georganiseerde (collectieve) loop heeft een ander charisma. Het kunnen delen van je ervaringen met anderen. Het hebben van een maatstaf waaraan je je prestatie kunt afmeten. De gezellige opgewonden drukte voor de start. De verzorging onderweg. En natuurlijk de status. ‘Ik heb die en die ultra gelopen’ klinkt toch anders dan ‘ik heb een dagje rondgezworven tussen Castricum en Schoorl’.

Wat mij betreft zijn eenzame trainingslopen prachtige ervaringen. Maar daarnaast is het goed om je ‘niveau’ af en toe te staven binnen de ‘community’. Zelfs een randonneur met licht autistische trekjes wil af en toe ergens bij horen.
(Terwijl ik dit schrijf loeit de wind om het huis. Het lijkt ineens wel herfst. Yep. Hoor ik daar geen lokroep?)” (http://boomathome.net/lopen/ – hij schreef dit op 9 augustus.)

Aan het gevoel van ergens bij horen, werd overigens vandaag voor mij ruimschoots voldaan – daar hoeft dus niet per se een wedstrijdelement bij te komen kijken. Misschien wel juist niet, zou ik denken.

Nou, zo dus. Ik heb beloofd wat reclame te maken, dus: volgend jaar op de agenda jongens, deze Twentse Ven’nloop (http://www.twentsevennenloop.nl)! Je zult er geen spijt van krijgen.

Dit bericht werd geplaatst in hardlopen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s