Hier aan de niet-zo-Zeeuwse kust

Laat ik deze keer maar eens volstaan met een opsomming van wat (her)ontdekkingen, tips en andere zaken.

* Als je een eind gaat lopen, en je wilt dat je moderne sporthorloge elke meter vastlegt, is het handig om het horloge te vergrendelen.
* Als je een stop maakt waarbij je rugzak afgaat, bestaat er een gerede kans dat je het pauzeknopje van je horloge per ongeluk indrukt.
* Wanneer je op de Suunto Ambit het navigatieschermpje voor hebt staan, zie je niet of de training ‘loopt’ of gepauzeerd is. Daar heb ik al eens vaker over gemopperd, maar nooit eerder had deze tekortkoming zulke dramatische gevolgen als deze keer. Dramatisch met een knipoog, uiteraard. Het levert me wat extra kilometers op. En een tijdelijke verslechtering van mijn humeur. Als dat alles is?
* Wanneer je het horloge pauzeert, stopt ook de navigatie. Kijk, en dat is nieuw voor me. Als je het horloge pauzeert op een moment waarop je je virtueel keurig op het lijntje van de route bevindt, blijf je je vervolgens dan ook keurig op dat lijntje bevinden, welke kant je ook op gaat.
* Kennelijk kan ik heel lang lopen terwijl er niets op mijn schermpje verandert, zonder dat mij dat opvalt.
* Een NS-wandeling is niet hetzelfde als een LAW, al zijn ze beide wit-rood gemarkeerd en bestaat er vaak wel overlap.
* Op het moment dat ik ontdek dat ik (bijna een uur eerder!) het horloge gepauzeerd heb, en ik het knopje indruk om het te herstarten, vertrouw ik er nog volkomen op dat ik nog steeds op de route zit, al loop ik al een poos bij de kust vandaan, en al snap ik ook wel dat dat niet heel logisch is, wanneer je het Nederlands Kustpad volgt.
* Wanneer ik het horloge weer gestart heb en ik opeens kilometers verwijderd blijk te zijn van de route, geloof ik dat in eerste instantie niet en geef ik in tweede instantie de Suunto de schuld. Mijn vertrouwen in het apparaat is danig geschokt. Terwijl ik probeer de weg terug te vinden naar het lijntje, dringt langzaam tot mij door wat er werkelijk aan de hand was. I am the only one to blame.
* Als je terug wilt naar je route, probeer dan geen shortcut te vinden. Niet als je in Wassenaar loopt althans. Elke keer dat ik het probeer, kom ik bedrogen uit en levert mijn poging me alleen nog maar meer meters op.
* Meyendel is prachtig, zoals iedereen altijd zegt.
* Zodra ik op sommige momenten even, heel even maar, ten prooi val aan een gevoel van zelfmedelijden, moet ik daar meteen om lachen. Ach gossie, wat zielig nou toch. Maar de momenten van zelfmedelijden zijn er, al zijn ze niet frequent en van korte duur.
* Kleine passen. Rechtop. Bekken naar voren.
* Waterbedrijf Dunea heeft om de paar meter een waterpomp langs de boulevard in Katwijk staan, met de verleidelijke mededeling dat die drinkwater biedt. Deze pompen geven geen water. Niet op 28 februari 2015 althans. Het kraantje bij De Zilk, van het Amsterdamse Waternet, wel. Betrouwbare lieden, die Amsterdammers.
* Er lopen weer enorme kudden tamme herten in de Waterleidingduinen. En kudden mensen met enorme camera’s.
* Het is een slimme zet geweest om de route van Den Haag naar Haarlem te lopen, en niet andersom. Het laatste deel is bekend, zodat ik vanaf De Zilk zo goed als rechtstreeks, maar nog altijd via een mooie route, naar Haarlem kan lopen. Daarmee pak ik wat van de eerdere foutloopkilometers terug. O, en ook omdat er een zuidenwind staat.
* Ik wil op eigen kracht Haarlem bereiken, en wandel liever het laatste stuk dan dat ik trein of bus pak. Als ik de feedback in mijn schema invul, zie ik staan: “Laatste 3km mogen iets sneller.” Ik glimlach schamper, als schamper glimlachen bestaat.
* Zestig kilometer is ver. Vijfenzestig kilometer is zo mogelijk nog verder.
* Ik wankel tussen pessimisme en optimisme. In dit tempo kan ik de Sallandtrail niet binnen de tijdslimiet lopen. Als het zo moeizaam gaat, wordt Limburgs Zwaarste een hel. Misschien ben ik toch niet geschikt voor dit lange werk. Aan de andere kant: ondanks de fysieke en mentale zwaarte hou ik wel vol, al lijkt het niet veel meer op hardlopen. En na afloop ben ik moe, maar voel ik me verder prima. Bovendien geven de andere trainingen weinig reden tot pessimisme.
* Weer vind ik het verglijden van de tijd tijdens zo’n tamelijk lange duurloop een bijzondere ervaring.
* Het was goed. Niet licht, maar niemand had ook toch ook beweerd dat het altijd licht zou zijn?

Dit bericht werd geplaatst in hardlopen. Bookmark de permalink .

6 reacties op Hier aan de niet-zo-Zeeuwse kust

 1. zooooooo herkenbaar bijna allemaal en dan dat lock knopje … dat van die pauze heb ik nooit begrepen … ik zet “my precious” aan strik mijn veters en ga oppad en hoop dat ik haar ook weer uitzet als ik klaar ben … maar bij jou gaat dat vast van zelf na een uurtje of 6 hobbelen is ze echt wel leeg toch 😉
  thxs
  Adriaan

  • jacolien1965 zegt:

   Met de gps-ontvangst op 1x per 60s gaat de batterij wel wat langer mee, gelukkig, ook navigerend. Tijdens mijn twentepadactie vorig jaar, kon ik 12 uur lang navigeren voor het scherm op blanco sprong. Nu had ik na ik-durf-niet-te-zeggen-hoe-lang nog iets van 12% lading.

 2. Elsa zegt:

  Hmm, dat zou mij ook zo gebeurd kunnen zijn…
  Bij de Sallandtrail staat de route natuurlijk wel netjes aangegeven. Scheelt alvast behoorlijk wat navigatietijd.

  • jacolien1965 zegt:

   Zeker scheelt dat. Maar ook alleen al het feit dat het een officieel loopje is – mijn ervaring is dat je dan toch altijd wat sneller kunt, ook al loop je ‘m als training. Maar ik hoop toch vooral dat ik wat betere benen heb dan gisteren. Voor de zekerheid de komende weken maar even een tandje terug…
   Ben jij in vorm voor je revanche?

   • Elsa zegt:

    Ik ben wel klaar voor die revanche. Gisteren bijna 26 km gelopen met bosgrond, hoogteverschillen en een klein beetje mul zand. De generale repetitie zeg maar, en die ging ook niet snel, maar wel goed.
    We gaan gewoon kiek’n wa’t wodt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s